Relatietherapie

Relatietherapie

Hoe geweldig een relatie ook begint, na verloop van tijd kan het vastlopen. Aantrekking wordt irritatie en veroorzaakt onderhuidse spanningen en misschien wel conflicten.

Verwachtingen zijn niet uitgekomen en je bent teleurgesteld - in elkaar maar ook in jezelf. Door een verlies aan verbondenheid weet je niet meer weet of je nog op de ander kan vertrouwen. Je houdt nog wel van elkaar, maar het lukt jullie niet om patronen te doorbreken. Problemen blijven terugkomen omdat jullie in een vicieuze cirkel zijn terecht gekomen. Je merkt dat je relatie met je partner onder druk staat. Pijnlijk, maar geen reden om op te geven!

Hoe kun je zorg dragen voor de ander zonder jezelf of de ander geweld aan te doen? Maar ook: hoe kun je zorg dragen voor jezelf, zonder de ander tekort te doen?
Soms zie je het dan even niet meer zitten, door de schuld en schaamtegevoelens isoleer je je steeds verder.

Als één van de partners is vreemdgegaan en het vertrouwen is beschadigd, wat heb je dan nodig om het te herstellen? Of kom je juist tot een besluit uit elkaar te gaan? Zodra één van de partners over scheiden begint, komen er twijfels naar voren: blijf je bij elkaar voor de kinderen, of juist niet?

Ook het verlies van (intiem) contact kan in relatietherapie naar voren komen. Je voelt je eenzaam terwijl je samen bent. Je hebt angst om alleen te zijn of nog meer geïsoleerd te raken, en dat zorgt ervoor dat je je meer en meer aanpast aan de ander. Hoe meer je je aanpast aan de ander, hoe meer je jezelf kwijt raakt - uiteindelijk heb je niets meer te geven aan de ander.

Op zo’n moment kan relatietherapie je ondersteunen zodat je hier samen weer uit kunt komen.

Ik geloof dat mensen zelden de intentie hebben elkaar bewust te kwetsen, met woorden, daden of zelfs met fysiek geweld. Vanuit mijn regulier werk als maatschappelijk werker heb ik veel ervaring met relatieproblematiek.